Skip to main content

Hybrid walking? Fast Hiking? Ervaar het comfort van een loopschoen met de stevigheid van een wandelschoen.

Wat is ‘fast hiking’, ‘hybrid walking’?

Waar komen deze termen vandaan? Is er een link met de bergsport? Welke trend merken we bij de verschillende grote merken?

Eddy, inkoopverantwoordelijke Runners’ lab:
“Het is algemeen geweten dat bergsporters steeds op zoek zijn naar lichtgewicht materialen. Tot in de kleinste details wordt er op de grammen gelet om zo makkelijk mogelijk te kunnen stijgen. Met de komst van moderne kunststof materialen zien we in schoeisel ook een ware evolutie. Het is dan ook makkelijker om bij elke stap naar boven minder gewicht aan je voeten te hebben. De opmars van het trailrunnen heeft dit proces zeker versneld. Meer en meer lichtere materialen uit loopschoenen worden gebruikt in hiking schoenen. Maar omgekeerd ook. Zo zien we dat loopschoenen voor bepaalde omstandigheden versterkt worden met bijvoorbeeld Vibram slijtzolen, kevlar elementen of een waterdicht Gore-Tex membraan. Een mooie wisselwerking dus!”

Runners-lab-eddy-inkoopverantwoordelijke-loopschoenen-wandelschoenen-expert-hybrid-walking-2
LOWA-IMAGE-TS_EXP_PAINE_D209907-low

Wandelen saai? No way!

Wandelen wordt vaak geassocieerd met saai en ouderwets. Niets is minder waar! Door de dagelijkse drukte neemt de behoefte aan rust en ontspanning toe. Back to basic. Genieten van de natuur tijdens een wandeling in deze drukke tijden kan echt deugd doen.

Dat wandelen niet enkel voor senioren is, bewijst ook het toenemend aantal walking events in België. Het is niet voor niets dat organisaties als Golazo, Sportevents en Think Pink meer en meer events organiseren voor de wandelaar. Zo was de eerste editie van de Great Breweries Walking Marathon meteen een groot succes. Bovendien zorgt de lage impact ervoor dat wandelen uitermate geschikt is voor geblesseerde lopers. Een ideale manier om de belastbaarheid van hun lichaam weer op te voeren.

Runners’ lab ook voor de wandelaar!

Okay, de naam dekt in dit geval niet de lading. Daar zijn wij ons bewust van. Wat wél degelijk de lading dekt is onze werkwijze en visie. Ons doel is om iedereen blessurevrij te kunnen laten genieten van hun favoriete sport of hobby. Daarom gaat ons schoenadvies al sinds 1980 uit van één centraal gegeven, namelijk de voet. Iedereen heeft een uniek afrolpatroon of type voet. De ene persoon heeft een smalle voet, de ander juist weer een bredere voet. Onze adviseurs gaan bij het aanmeten van wandelschoenen op dezelfde manier te werk als bij het aanmeten van persoonlijke aangepaste loopschoenen.

Hybride wandelschoenen

Wandelschoenen geïnspireerd op running- en trailrunning schoenen? Voor velen zal dat nog vreemd in de oren klinken, omdat wandelschoenen decennia lang onveranderd zijn gebleven.

“Tegenwoordig hoeft een goeie wandelschoen geen bruine lederen schoen meer te zijn. De eerste klanten die tot dat inzicht zijn gekomen waren ook de moedigen die zich waagden aan bijvoorbeeld de 100km van Bornem (Dodentocht) of de Nijmegen Wandel Vierdaagse. Tijdens deze extreme afstanden en omstandigheden komen sleutelwoorden als licht en comfort zeker tot hun recht.” – Eddy

Met de hedendaagse productietechnologie lopen running-, walking- en trailrunning modellen eenvoudig in elkaar over. Voeg aan een loopschoen iets meer grip toe, eventueel een rotsplaat in de zool en een verstevigd bovenwerk. Waterdicht of waterafstotend? En Voilà. De hybrid walking schoen is geboren. Nou ja, in theorie is het iets complexer dan dat maar deze categorie biedt tal van mogelijkheden. Een wandelaar geniet nu van het comfort en de souplesse van een loopschoen maar met de stevigheid van een wandelschoen. Bovendien zijn ze ook verkrijgbaar in mooie frisse kleurtjes.

Hybrid walking assortiment

Onze selectie hybrid walking modellen is hoofdzakelijk afgestemd op het Belgische landschap. Ideaal voor op verharde of onverharde wandelpaden, kasseien, boomstronken, … Waarom? Omdat de zware modellen bergschoenen die je nodig hebt in de Alpen (of sommige rotsachtige gebieden in de Ardennen) meestal overbodig zijn. De hond uitlaten of een weekendje weg? De hybride walking schoenen zijn multifunctioneel.

Wat draagt een wandelaar het best?

Hier vertrekken we vanuit de basis; een goed paar wandelsokken, liefst Merino wol. Door het vochtregulerend vermogen blijven je voeten fijn droog. Blaarvorming krijgt op die manier vrijwel geen kans. Net als bij het lopen, kleedt een wandelaar zich best volgens het 3-lagen systeem.

Technische ondergoed (baselayer) als basis bescherming, om in alle weersomstandigheden droog en op temperatuur te blijven, is aan te raden. Afhankelijk van de temperatuur zorgt een ademend en isolerend 2e laagje dat je aangenaam op temperatuur blijft. Waait het of regent het? Dan voeg je er een 3e laag aan toe dmv een lichtgewicht wind- of waterdicht jasje.

Tijdens het wandelen is het altijd fijn om een rugzak (met soft flask of waterreservoir) bij je te hebben. De rugzakken van bv Salomon of Camelbak zorgen ervoor dat je comfortabel al je spullen kunt meedragen zonder dat de schouderbandjes van de rugzak steeds afzakken.

Beleving centraal

In onze 4 winkels staat beleving centraal. Iedere winkel is uitgerust met een 20-35m lange testbaan, zodat de loper / wandelaar meer dan voldoende ruimte heeft om schoenen te testen. Onlangs werd in de vestiging in Zwijndrecht een heuze testbaan aangelegd, waarbij je op verschillende ondergronden (rots, boomstam & kiezel) de stevigheid en het comfort van de schoen kan ervaren. Er zit namelijk veel verschil in bijvoorbeeld het type zool van een schoen. Door een schoen te testen op een onregelmatige ondergrond kan je beter het comfort vergelijken tussen verschillende schoenen.

Kom langs en laat je adviseren

Geen idee wat je allemaal nodig hebt voor je volgende avontuur? Kom dan langs bij onze adviseurs voor uitgebreid advies.

Wil je graag je huidige wandelschoenen laten checken? Dat kan! Neem ze mee naar de winkel zodat onze adviseurs jouw slijtagepatroon kunnen bekijken.

Your friends at Runners’ lab