18 NOVEMBER 2020   l   WEBSHOP

Comfortabel sporten in de kou dankzij deze tips

Het weer heeft vaak een eigen willetje, maar wat je aantrekt heb je wel zelf in de hand. Wapen je eenvoudig tegen de kou met amper drie lagen. Het 3-lagensysteem in een notendop:

Huidige loopkledij

De loopkleding van nu is al lang niet meer de kleding van vroeger. Het katoen maakte lang geleden plaats voor synthetische materialen zodat vocht van het lichaam kan worden onttrokken en kan worden afgevoerd. De stof zal daardoor niet doordrenkt zijn van het zweet waardoor je minder snel zal afkoelen. Wanneer je je kleding strategisch combineert, ben je op alle manieren ingedekt tegen de winterprikken die ons land zo nu en dan durft uit te delen. Het slechte weer zal niet langer als een excuus gelden om niet te sporten.

Het 3-lagensysteem

Je kan je lichaam eenvoudig op temperatuur houden door met drie verschillende lagen te werken. Mits een goede kledingkeuze moet het mogelijk zijn om het niet alleen aangenaam warm te hebben, maar ook om via transpiratie warmte af te geven én tenslotte ook nog eens kou en vocht buiten te houden. We loodsen je door de verschillende stappen.

Laag 1: Start met de basics

Een goede basislaag is essentieel aangezien het twee cruciale functies vervult. Dit veelal aansluitende kledingstuk zal zweet, in tegenstelling tot katoen, probleemloos afvoeren. Het verzekert eveneens een zekere basiswarmte, waarbij de graad wordt bepaald door de dikte van de laag. Baselayers voldoen met verve aan alle voorwaarden en zijn dan ook de eerste keuze bij uitstek. Je kan kiezen voor een baselayer uit synthetisch materiaal en/of merinowol. In tegenstelling tot synthetisch materiaal is merinowol een duurzaam product dat langer geurtjesvrij blijft en daarnaast zeer zacht aanvoelt.

Laag 2: Vul aan met een extra buffer

Kwalitatieve kledingstukken uit dons, wol of fleece, komen in aanmerking als tweede laag. Deze laag werkt vooral isolerend en is minder aansluitend zodat de lucht tussen de lagen voor een extra buffer kan zorgen. Warmte wordt dus vastgehouden, maar het teveel aan warmte of zweet kan nog steeds afgevoerd worden. De dikte van deze laag kan je laten afhangen van de temperatuur buiten. Sommige kledingstukken bieden eveneens bescherming aan je hoofd, hals en handen dankzij hun ingebouwde kap, kraagje en geïntegreerde duimgaten of handschoenen.

Laag 3: Werk af met een beschermende jas

Spelen de weergoden het echt op het scherpst van de snee? Dan is een derde laag zeker geen overbodige luxe. Deze opperlaag biedt in tegenstelling tot zijn voorgangers bescherming tegen regen, wind en sneeuw. In deze beschermingslaag zijn er echter veel gradaties. Je kan kiezen voor een windbreker of winddichte en waterafstotende jas of voor een wind- én waterdichte jas. Kies bij voorkeur zeker voor een goed ademend model. De condens aan de binnenkant zal anders toenemen van zodra de temperatuur toeneemt waardoor je toch nog nat zal worden. Daarnaast onderscheiden de verschillende vestjes zich ook nog door details zoals een kap, bescherming voor de hals, elastische mouwen om je handen mee te omsluiten of reflecterende strepen die veiliger zijn bij donker weer.

Theorie in de praktijk

Het zal echter regelmatig voorvallen dat je geen behoefte hebt aan alle drie de lagen. Tijdens het lopen volstaat vaak een baselayer met daarboven een ademend shirt. De derde laag, een ademende loopjas, laat je best achterwege wanneer het niet al te koud is en de regen en wind geen significante rol spelen. Op een warme(re) regendag kan je bijvoorbeeld ook eenvoudig de tweede laag laten voor wat het is. Sommige kledingitems omvatten tevens twee lagen in één. Pin je dus niet vast aan deze regel van drie, maar neem deze basistips zeker mee wanneer je nog eens voor je kleerkast staat en niet weet wat je moet aantrekken.

Geef voorkeur aan technische loopkleding

Let er wel op dat je voor technische en kwalitatieve kleding kiest die gemaakt is om in te sporten. De afwerking in deze kledingitems is in veel gevallen gesofisticeerd door de manier waarop het gebreid is of door hun structuur. Zo zijn er veelal strategische openingen in de stof om het ademend vermogen te verbeteren.

Vragen of advies nodig?

Word je graag persoonlijk geadviseerd? Maak een afspraak en kom langs in onze winkels zodat onze adviseurs al je vragen kunnen beantwoorden. Onze adviseurs staan ook van maandag tot zaterdag voor je klaar met online advies via onze WhatsApp live chat dus aarzel niet om hen te contacteren (+32 479 05 65 99).
  • Maandag t/m zaterdag | 09:30 - 18:00
  • Alle berichten die buiten de live momenten gestuurd worden, worden zo snel mogelijk beantwoord.

Tags: winter, jassen, sportkleding, 3-lagensysteem, baselayer, webshop

Deel dit artikel


the latest news

WEBSHOP

Saucony Tempus vult leemte in met eerste snelle, stabiele schoen

Heeft Saucony een revolutie in gang gezet? Het merk zorgt alleszins voor een kentering. Terwijl alle merken uitpluizen hoe de snelste schoen een fractie sneller kan worden, komt Saucony opdraven met de eerste stabiele schoen met dynamisch karakter.

Tags: Saucony

TEAM RUNNERS' LAB

Transalpine Run | Hoe #teamrunnerslab zich de geschiedenisboeken inliep

Nog nooit won een Belgisch duo een étappe van de Transalpine Run. Vorige week slaagden Koen Wilssens en Krijn Van Koolwijk drie keer in deze opzet bij de masters. Ze namen de eindoverwinning mee naar huis. Een terugblik op deze stunt van buitenaf.

Tags: #teamrunnerslab, Transalpine Run

VACATURES

Vacature | Orthopedisch schoenmaker

#teamrunnerslab zoekt een nieuwe kracht om het team te versterken. Lees snel verder om te weten of deze vacature jou op het lijf geschreven is.

Tags: werken bij Runners' lab, #teamrunnerslab


--> Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË