09 JANUARY 2021   l   WEBSHOP

Smartwool | De sterke kwaliteiten van Merinowol op een rijtje

Onbekend is onbemind. Omdat Smartwool ondanks zijn vele sterke eigenschappen in Europa niet gekend is bij het grote(re) publiek, lichten wij hun kwaliteiten toe.

Smartwool rekent op Merinowol

De tijd van geitenwollen sokken lijkt al lang gedateerd. Toch durfde Smartwool het aan om een kledingmerk op te starten waarin wol centraal staat. Wat begon in 1994 met het ontwerpen van sokken die zelfs de koudste temperaturen konden overmeesteren, leidde tot een hele kleding- en sportcollectie. Merinowol bleek al snel de sleutel tot succes te zijn bij Smartwool.

Smartwool werkt met wol van het merinoschaap, één van de oudste schapenrassen in de hele wereld. Hun wol staat bekend om haar zachtheid en kunde om schapen zelfs in extreme klimaten te laten gedijen. De schaapsvacht is bovendien een klasseproduct dat keer op keer geïnspecteerd wordt om een goede kwaliteit te kunnen blijven garanderen.

En waarom wol?

Wol schrikt velen af door enerzijds het prikkend gevoel, maar anderzijds ook door het oubollig en winters karakter dat het product draagt. Merinowol ontkracht probleemloos alle na- en vooroordelen. Wij zetten hun sterktes op een rijtje.

Ultrazachte natuurlijke supervezel

De wol die door Smartwool uitgekozen wordt, lijkt in de verste verte niet op de prikkelende en jeukende wol die je kent van het breiwerk van je grootouders. Het merinoschaap levert enkel superfijne en ultrazachte wol op. De zachte eigenschap hebben ze te danken aan het feit dat de wolvezels met zijn dunne en fijne vezelhaartjes niet rechtop kunnen staan en daardoor niet kunnen prikken in de huid.

Zomer of winter? Lichaamstemperatuur en vochttransport blijft optimaal

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, houdt Merinowol je lichaamstemperatuur winter én zomer op peil. In koude omstandigheden vangen wolvezels, afhankelijk van hoe dicht ze geweven zijn, de lucht op zodat er een isolatielaag ontstaat. In warme omstandigheden onttrekt de wol het zweet snel van de huid en blijft het lichaam koel en droog.
Ook vocht wordt door de poreuze eigenschappen van wol afgevoerd. In tegenstelling tot synthetisch materiaal zal je daarom na een inspanning geen nat, koud of klam gevoel ervaren. Zelfs wanneer de vezels doorweekt zijn, behouden ze nog steeds 60% van hun isolerend vermogen. Synthetisch materiaal daarentegen voert zweet pas af wanneer het doordrongen is. Het lichaam moet dus opwarmen alvorens het vocht kan verdampen.

Onaangename geuren blijven uit

Geuren die door bacteriën worden veroorzaakt, worden wonderwel geabsorbeerd door Merinowol. Dit uitzonderlijk kenmerk zorgt ervoor dat onaangename geuren worden opgevangen en niet beginnen ophopen. Maak je dus geen zorgen over de geur van je kledij, Smartwool zet bacteriën een hak.

Buitengewoon duurzaam

Alle Smartwool producten zijn bijzonder duurzaam omwille van hun biologische afbreekbaarheid en herbruikbaarheid. Ook bij de productie wordt er nauwlettend toegezien op het zo min mogelijk creëren van overschot of afval en het zelf zoveel mogelijk gebruik maken van gerecycleerde materialen.

Afgedankte kledingstukken uit 100% wol kunnen trouwens op geheel natuurlijke wijze en relatief snel volledig afgebroken worden. De wol kan eveneens perfect hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit erop achteruitgaat, waardoor de CO²-uitstoot gereduceerd wordt. Het langer uitblijven van geuren zorgt er dan weer voor dat er minder wasbeurten nodig zijn. Naast een besparing op water beperkt het dus ook de hoeveelheid plastic in het milieu.

Geen wolf in schaapskleren

Smartwool werkt liefst uitsluitend met wol dat het ‘ZQ label’ draagt. Dit kwaliteitslabel garandeert onder meer dat de schapen menselijk worden behandeld, ze in natuurlijke en vrije omstandigheden kunnen leven en dat de huid intact blijft bij het verwijderen van de wol. Dit is niet alleen van belang voor de schapen, maar ook voor de wolkwaliteit. Wanneer een schaap onder stress staat, is dat terug te zien in zijn wolvezel. Het creëert een oneven diameter en zwakke punten wat afbreuk doet op de kwaliteit.

Lokale organisaties spelen ook een belangrijke rol in het hele productieproces. Smartwool doet op hen beroep om er zeker van te zijn dat de natuurlijke werkwijze en de lokale gebieden beschermd worden. Het dierenwelzijn, ecologische duurzaamheid en het afleveren van kwaliteitsproducten met een kwaliteitslabel zijn maar enkele pilaren waarop Smartwool steunt.

Ervaringen van team Runners’ lab

“Smartwool heeft mij al meermaals verbaasd. Ik vind het gek hoe ze er telkens in slagen om je lichaamstemperatuur te regelen, ongeacht het temperatuurverschil. De voorbije zomer trok ik naar de Dolomieten in Italië voor een vakantie in de bergen. ‘s Ochtends, aan de voet van de berg, was het om en bij de twintig graden. De enige laag die ik aanhad was een Smartwool baselayer. Na een stevige wandeltocht met heel wat hoogtemeters daalde de temperatuur naar zeven graden. Dertien graden verschil, maar met een jas over mijn baselayer was er van kou geen sprake. Ook van hun handschoenen ben ik fan. Bij het lopen heb ik het meestal snel gehad met handschoenen door het zweterig gevoel dat kan ontstaan. Met Smartwool kan ik ze moeiteloos aanhouden. Hun producten werken keigoed, zeker bij variërende omgevingstemperaturen?!” - Nils Segers

“Mij hoef je dan weer niet meer te overtuigen van hun sokken. Als ik Smartwoolsokken draag, heb ik nooit last van koude voeten. Ook in de zomer draag ik ze met plezier. Al wandel je uren, zweten doe je niet in deze sokken. Ze zijn dan ook nog eens superzacht en stinken niet. Zalig!” - Yasmin De Jonghe

Ontdek het in de webshop

Overtuigd van de kwaliteiten van Smartwool? Neem dan snel een kijkje op onze webshop!

Tags: Smartwool, baselayer

Deel dit artikel


the latest news

WEBSHOP

Saucony Tempus vult leemte in met eerste snelle, stabiele schoen

Heeft Saucony een revolutie in gang gezet? Het merk zorgt alleszins voor een kentering. Terwijl alle merken uitpluizen hoe de snelste schoen een fractie sneller kan worden, komt Saucony opdraven met de eerste stabiele schoen met dynamisch karakter.

Tags: Saucony

TEAM RUNNERS' LAB

Transalpine Run | Hoe #teamrunnerslab zich de geschiedenisboeken inliep

Nog nooit won een Belgisch duo een étappe van de Transalpine Run. Vorige week slaagden Koen Wilssens en Krijn Van Koolwijk drie keer in deze opzet bij de masters. Ze namen de eindoverwinning mee naar huis. Een terugblik op deze stunt van buitenaf.

Tags: #teamrunnerslab, Transalpine Run

VACATURES

Vacature | Orthopedisch schoenmaker

#teamrunnerslab zoekt een nieuwe kracht om het team te versterken. Lees snel verder om te weten of deze vacature jou op het lijf geschreven is.

Tags: werken bij Runners' lab, #teamrunnerslab


--> Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË