Skip to main content

Bij Runners’ lab kan je niet alleen terecht voor kwalitatieve loopschoenen. Goede schoenen kunnen namelijk niet elk probleem verhelpen, en daarom kunnen ook steunzolen vakkundig bij ons opgemeten en gemaakt worden. Heb jij baat bij steunzolen?

Zijn steunzolen voor iedereen noodzakelijk?

Steunzolen op maat kunnen een oplossing bieden voor verschillende klachten. Er bestaat echter geen lijstje met klachten die specifiek wijzen op een nood aan steunzolen. Of jij al dan niet baat hebt bij deze extra ondersteuning aan de voet moet individueel bekeken worden. Soms wordt er iets te snel vanuit gegaan dat iemand een steunzool nodig heeft, maar het is belangrijk om er alleen te dragen wanneer dat effectief nodig is. Een mooie vergelijking die je hier kan maken is die met antibiotica: voor sommigen is het een must, maar iemand die het niet nodig heeft maak je soms resistent tegen het effect ervan. Er is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor gevonden, maar het gebruik van steunzolen kan je voetspieren lui maken.

Voorwaarden voor het maken van steunzolen

Wanneer klanten met een voorschrift van een arts of specialist naar ons komen, dan maken we deze bij Runners’ lab zeker. In alle andere gevallen gaan we eerst jouw schoenen bekijken. Een goede schoen kan namelijk al veel problemen oplossen, net als spierversterkende oefeningen. Als beide zaken kunnen worden afgevinkt, pas dan gaan we over op steunzolen.

Bij kinderen ligt dit echter net iets anders. Als ze nog niet volgroeid zijn is het normaal dat hun voeten of onderbenen nog niet sterk genoeg zijn of nog niet voor voldoende stabiliteit kunnen zorgen. Voor kinderen onder de zeven jaar maken we bij Runners’ lab bijgevolg geen steunzolen, tenzij ze een voorschrift hebben van een arts of specialist. Hun groeiproces kan namelijk nog te hard beïnvloed worden, ook op een negatieve manier. Bij volwassenen is een voorschrift geen must.

Hoe worden steunzolen bij Runners’ lab opgemeten?

Bij Runners’ lab worden steunzolen dynamisch opgemeten a.d.h.v. onze geavanceerde footscan® technologie. Het meet je voetafdruk wanneer je in beweging bent. Dit is belangrijk want de steunzool moet je ook voldoende ondersteunen wanneer je beweegt. Bij een meting in stilstand krijg je niet voldoende informatie over de voet in beweging, wat nochtans geen onbelangrijke info is. Wanneer je de zolen voor dagelijks gebruik nodig hebt, dan volstaat het om blootvoets over de drukplaat te wandelen. Bij steunzolen voor tijdens het sporten verloopt de blootvoetse analyse zowel al wandelend als al lopend.

Bij het opmeten van steunzolen worden ook de schoenen waarvoor ze bedoeld zijn in rekening gebracht. Dit om de pasvorm van de zool te kunnen bepalen. Is je schoen relatief smal of breed, dan zal dit meebepalen welk type zool wij voor je maken. Breng je schoenen dus zeker mee, tenzij je ook nieuwe schoenen nodig hebt. In dat geval is het beter om eerst een afspraak te maken voor nieuwe steunzolen en je schoenaankoop even uit te stellen totdat de zolen klaar zijn.

steunzolen-runnerslab-news-footscan
steunzolen-runnerslab-news-footscan-1

Twee types steunzolen bij Runners’ lab, beide maatwerk

Elk type steunzool dat we bij Runners’ lab maken is puur maatwerk en is gebaseerd op jouw persoonlijke dynamische meting. We hebben echter twee types van zolen die we maken: D3D en Phits steunzolen. Welk type voor jou het best van toepassing is hangt af van factoren zoals het doeleinde, klachten, voetprofiel… en heb je dus niet altijd zelf in de hand.   Daarnaast kan er ook bij beide modellen gespeeld worden met de stevigheid en densiteit van het materiaal. Dit wordt gekozen in functie van lichaamsgewicht, belasting, toepassing, gebruik… De kleur van je steunzool is overeenkomstig met de sterkte van het materiaal en heb je dus niet zomaar voor het kiezen. Wat zijn dan precies de verschillen tussen beide types steunzolen?

D3D steunzolen

De D3D steunzolen zijn puur handwerk en worden volledig met de hand gemaakt. Deze bestaan uit EVA-materiaal, het dempend materiaal dat je vaak terugvindt in loopschoenen. Een groot voordeel aan dit type zool is hun aanpasbaarheid achteraf. Door de manuele vervaardiging kunnen de zolen nadien eenvoudig nog bijgewerkt of verstevigd worden.  D3D steunzolen gaan echter minder lang mee dan Phits steunzolen. Als D3D steunzolen ‘op’ zijn, dan zijn ze ook effectief ‘op’, terwijl bij de Phits de basis van de zool veel sterker is en dus minder snel slijt. De kostprijs van deze D3D zool bedraagt 129 euro, exclusief eventuele speciale aanpassingen.

steunzolen-runnerslab-news-d3d
steunzolen-runnerslab-news-d3d-2
Phits steunzolen

Nadat wij het ontwerp hebben opgesteld, worden Phits steunzolen 3D geprint bij Materialise Motion, het vroegere RS Print en een zusterbedrijf van Runners’ lab. Op basis van jouw persoonlijke meting wordt er een stevige roosterstructuur geprint. Er wordt een bak met polyamide gevuld die je simplistisch kan voorstellen als een bak met zand. Een printer gaat vervolgens laag per laag deeltjes van het polyamide verharden waardoor er uiteindelijk een structuur in drie dimensies ontstaat. De verkregen roosterstructuur is dunner, lichter en duurzamer in beide opzichten van het woord dan de basis bij D3D steunzolen. Het overtollige en onverhard polyamide maakt overigens deel uit van een ecologische cyclus aangezien het opnieuw gebruikt kan worden in andere toepassingen.

De roosterstructuur komt vervolgens weer deze richting uit zodat er in het atelier een toplaag aangebracht wordt. In tegenstelling tot bij de D3D steunzolen kan de toplaag bij slijtage eenvoudig vernieuwd worden. Achteraf aanpassingen doorvoeren is echter minder vanzelfsprekend bij dit type steunzool. De levertijd is ook iets langer dan bij D3D steunzolen, net als hun levensduur. Het kostenplaatje verschilt eveneens aangezien de prijs van Phits steunzolen 169 euro bedraagt.

steunzolen-runnerslab-news-phits
steunzolen-runnerslab-news-phits-2

Nieuwe steunzolen inlopen

Je steunzolen zijn opgemeten, het ontwerp is gemaakt en uitgewerkt in een atelier. De steunzolen zijn dus klaar voor gebruik. Wat nu? Bouw het gebruik van je steunzolen rustig op. Je lichaam moet namelijk gewoon geraken aan die extra steun. Draag ze een paar uur en geef je lichaam vervolgens een paar uur rust door ze weer uit je schoenen te nemen. Vertrek ook zeker niet direct voor een lange wandeling of duurloop met je nieuwe steunzolen.

Hoelang het duurt vooraleer je aan je nieuwe steunzolen gewend bent is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt drie weken als richtlijn meegegeven, maar bij sommigen kan dat tot wel zes weken duren. Draag de steunzolen enkel wanneer je ze effectief nodig hebt, dus in de omstandigheden waarin je de meeste impact of belasting ondervindt.

Blaren zijn helaas niet altijd te vermijden bij nieuwe steunzolen, zeker niet bij sportzolen. Deze geven over het algemeen nog net iets meer stevigheid en steun, wat tot irritatie kan leiden. Vaak is dit een overgangsperiode en merk je na een tijdje wel beterschap. Het dragen van goede sokken kan al een deel van het probleem wegnemen. Blijven de zolen toch voor irritatie zorgen, maak dan opnieuw een afspraak bij Runners’ lab zodat we kunnen kijken wat er mogelijk is.

Duurzaamheid en slijtage van steunzolen

Een vuistregel die vaak wordt meegegeven is dat steunzolen voor het lopen ongeveer twee paar loopschoenen (ca. 2.000 kilometer) meegaan. Wanneer je jouw steunzolen inzet voor dagelijks gebruik én het sporten, dan moet je rekenen op een levensduur van ongeveer een jaar, afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt.  In sommige gevallen kan het terugkeren van oude kwaaltjes duiden op slijtage. Ben je niet zeker? Laat het dan bij Runners’ lab nakijken. Onze adviseurs kunnen vaak aan de staat van de toplaag en de kuipvorm afleiden of ze aan vernieuwing toe zijn. Eventueel maken we al een tweede paar, zodat je de oude en nieuwe steunzolen kan afwisselen. Op deze manier kan je het nieuwe paar al inlopen voordat je oude paar zijn laatste adem uitblaast.

Let op: een steunzool kan ook iets tijdelijk zijn. Als je nu steunzolen draagt wil het niet zeggen dat je ze altijd nodig zal hebben. Door je lichaam sterker te maken kan het gebruik ervan niet meer nodig zijn. Als je nieuwe steunzolen nodig hebt, kom je best telkens even langs om je voet- en loop-/wandelpatroon opnieuw op te meten. Het kan namelijk zijn dat je geen steunzolen meer nodig hebt, of dat het ontwerp aangepast moet worden. Bij Runners’ lab houden we wel alle ontwerpen bij, dus indien gewenst kunnen we zonder bezoek aan de winkel identiek dezelfde zool maken.

FAQs

Heb ik een voorschrift nodig om bij Runners’ lab steunzolen te laten maken?

Kinderen hebben een voorschrift nodig van een arts of specialist, bij volwassenen is dit geen vereiste. Bij sommige mutualiteiten is een voorschrift wel vereist wil je beroep doen op hun terugbetalingssysteem. Het terugbetalingssysteem bij mutualiteiten is echter heel divers en kan zelfs verschillen van regio tot regio. Of jij kan rekenen op een terugbetaling van jouw mutualiteit kan je normaal terugvinden op hun eigen website.

Kan ik bij Runners’ lab enkel steunzolen laten opmeten die bedoeld zijn voor het lopen?

Nee. Wij maken zowel steunzolen voor dagelijks gebruik, als voor het sporten. Wij beperken ons ook niet alleen tot lopers of wandelaars. Bij Runners’ lab kunnen wij voor quasi elke sport waarbij schoenen gedragen worden steunzolen maken. Wielrenners, basketballers, voetballers en zelfs skiërs zijn allemaal welkom bij ons.

Hoeveel kost het maken en opmeten van steunzolen?

De prijs van steunzolen hangt af van het type steunzool dat je laat maken. De D3D steunzolen kosten 129 euro. De kostprijs van Phits steunzolen bedraagt 169 euro.

Moet ik bij Runners’ lab een afspraak maken voor steunzolen?

Bij voorkeur wel aangezien er niet elke dag in elk filiaal een podoloog aanwezig is om steunzolen op te meten. Met een afspraak ben je zeker dat er iemand met de juiste kennis jou kan helpen en je niet hoeft te wachten. Voor het afhalen van steunzolen hoef je geen afspraak te maken. Van zodra je een mailtje hebt ontvangen waarin staat dat je steunzolen klaarliggen, mag je ze tijdens de openingsuren komen ophalen.

Wat moet ik doen als ik naast steunzolen ook nieuwe schoenen nodig heb?

Als je ook (nieuwe) schoenen nodig hebt, is het raadzaam om eerst je steunzolen te laten maken en te wachten tot deze klaar zijn alvorens je nieuwe schoenen aankoopt. Op die manier kunnen de zolen volledig afgestemd worden op jouw persoonlijk voetprofiel en kunnen we de meest geschikte (loop)schoenen adviseren gecombineerd met je nieuwe steunzolen.

Wat moet ik meenemen wanneer ik bij Runners’ lab een afspraak heb voor steunzolen?

Neem zeker de schoenen mee waarin je de steunzolen wil dragen. Dit kunnen loop-, wandel-, werk- of dagdagelijkse schoenen zijn. Draag je momenteel steunzolen of heb je er in het verleden gedragen? Breng deze ook zeker mee.

Hoe worden de steunzolen opgemeten bij Runners’ lab?

Bij Runners’ lab worden steunzolen dynamisch opgemeten a.d.h.v. onze geavanceerde footscan® technologie. Er zal gevraagd worden om blootvoets over de drukplaat te wandelen en/of lopen, afhankelijk van de toepassing waarvoor de steunzolen bedoeld zijn.

Kan ik de kleur van mijn steunzolen bepalen?

Nee. De kleur van de steunzool hangt af van de stevigheid en de densiteit van het materiaal. De podoloog die de steunzool maakt zal dit in functie van gewicht, belasting, toepassing en gebruik bepalen. Het type steunzool (D3D of Phits) kan soms wel in samenspraak gekozen worden.

Wat moet ik meenemen wanneer ik mijn steunzolen kom ophalen?

Bij het afhalen van je steunzolen neem je best de schoenen mee waarin de steunzolen moeten komen. De steunzolen kunnen dan meteen in de schoenen gepast worden en eventueel nog een beetje worden bijgewerkt mocht dit nodig zijn.

Kan ik mijn steunzolen gebruiken voor het sporten én voor dagelijks gebruik?

Dat kan, maar ideaal is het niet. Als het voor continu gebruik is raden we aan om één paar te laten maken voor dagelijks gebruik en één paar voor tijdens het sporten. Je belasting bij dagelijkse activiteiten is soms anders dan tijdens het sporten, waardoor de ondersteuning ook anders moet zijn. Het is ook minder vanzelfsprekend om een steunzool te maken die én perfect in je dagdagelijkse schoenen én perfect in je loopschoenen past. Nog een derde belangrijke reden is hygiëne. Als je net hebt gesport met je steunzolen is het niet altijd zo hygiënisch om ze daarna meteen weer in je dagdagelijkse schoenen te dragen.

Is het normaal dat nieuwe steunzolen onprettig voelen en dat er blaren ontstaan?

Ja, niet voor iedereen maar het komt regelmatig voor. Je lichaam is niet gewend aan die extra steun. Je moet dus een overgangsperiode door waarbij (voor sommigen) blaren helaas niet altijd te voorkomen zijn. Voelen de steunzolen na enkele weken nog steeds oncomfortabel? Maak dan gerust een nieuwe afspraak zodat we de steunzolen indien nodig (gratis) kunnen aanpassen.

Hoe moet ik mijn steunzolen onderhouden? Mag ik deze in de wasmachine steken?

Nee. Net als bij loopschoenen is het sterk afgeraden om ze in de droogkast of wasmachine te steken. Gebruik enkel wat lauw water en een borstel om ze af te kuisen. Leg ze ook niet op een warmtebron om ze te laten drogen, want dan kunnen ze misvormd geraken. Laat ze na gebruik goed verluchten en haal ze uit je schoenen, zeker als ze nat zijn. Eventueel kan je gebruik maken van een onderhoudsproduct. Draag ook goede sokken voor een betere hygiëne.

Nog vragen? Contacteer onze adviseurs via de WhatsApp Live Chat.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog steeds vragen omtrent steunzolen. Aarzel dan niet om ons vast WhatsApp-team te contacteren via de WhatsApp Live Chat. Van maandag t/m zaterdag zijn zij tussen 9u30 en 18u00 bereikbaar op het nummer +32 479 05 65 99. Heb je een vraag buiten te kantooruren? Stuur gerust je vraag via de chat en het team beantwoordt je vraag zo snel mogelijk.

AFSPRAAK MAKEN