Skip to main content

Dat ook je borsten een afstand afleggen als je loopt en je daarom maar beter een goede sportbeha draagt, vertelden we je al. Maar los van cijfers en feiten, schakelden we ook enkele ervaringsdeskundigen in om je daarvan te overtuigen. Vrouwen dus.

Verschillende vrouwen. Want lichamen én borsten verschillen nu eenmaal. De sportbeha en de steun die je nodig hebt dus ook. Begin maart lanceerden we dan ook een oproep. ‘Runners’ lab zoekt vrouwen in alle vormen en kleuren.’ Honderd reacties later, kregen acht dames hun ideale sportbeha aangemeten door onze adviseurs. Of ze (nog meer) overtuigd zijn van het belang van een goede sportbeha? Ja! Maar lees vooral wat ze er zelf over te vertellen hebben.

Geadviseerd, getest én goedgekeurd

Het moet zo’n tien jaar geleden zijn, dat Marge regelmatiger begon te joggen. Zoals zoveel lopers richtte ze al haar aandacht op de voeten. Ze ging op zoek naar de juiste loopschoen, sportsokken, … Logisch, toch? Of was ze iets aan het vergeten? Ja, want ze besefte dat ook haar borsten nood hadden aan de juiste ondersteuning tijdens het lopen. Een frank die ze ook wil doen vallen bij andere vrouwen. En dat was meteen de reden waarom ze reageerde op onze oproep. Hoewel Marge nooit veel moeite had om een goede sportbeha te vinden, vond ze bij onze adviseurs toch de nodige bevestiging.

“Ik zocht mijn sportbeha’s altijd op basis van mijn gewone behamaat. Ik heb geluk dat de maat overeenkomt, maar vond het erg leuk om dat bevestigd te zien door de professionele adviseurs van Runners’ lab.”

Een goede sportbeha geeft Marge niet alleen de nodige ondersteuning, het heeft ook een invloed op hoe ze zich voelt, zo blijkt.

“Ik ben supertevreden met de ondersteuning die mijn borsten krijgen. Tijdens mijn rondjes van 10 km, maar ook tijdens een HIIT-training met veel sprongen. Ik voel me ook sexy als ik ren. Zelfs met een T-shirt aan.”

Vanessa heeft een grotere cupmaat. Daardoor botst ze in de standaard sportwinkels vaak tegen een heel beperkt aanbod aan. In lingeriewinkels mist ze dan weer specifieke ervaring met sportbeha’s.

“Met een grotere cup kan je niet terecht in de typische sportwinkels. In lingeriewinkels weten ze vaak niet waar ze op moeten letten en wat je echt nodig hebt als sporter. Runners’ lab heeft de ervaring, de juiste maten én leuke modellen.”

Haar grootste motivatie om voor onze camera plaats te nemen? Om vrouwen met een grotere buste te tonen dat ze wel degelijk opties hebben. Sportbeha’s die de juiste ondersteuning geven voor een grotere boezem in een tof model en dito kleur, ze bestaan. En ze zitten ook als gegoten vertelt Vanessa.

“Mijn sportbeha zit als gegoten. Hij geeft geen drukgevoel en voelt heel licht aan. Ook na het wassen valt hij terug in de juiste plooi. Hij zit super!”

Sylvie kampte dan weer met een heel andere uitdaging. Na een dubbele borstamputatie en een deels mislukte reconstructie zag ze er tegenop om dat verhaal telkens opnieuw te moeten doen. Sportbeha-advies vragen, deed ze om die reden niet. Zelf op zoek dan maar. Ah, deze zal wel goed zitten, dacht ze bij het passen van menig sportbeha. Het resultaat? Een kast vol ongebruikte exemplaren. De ene te strak. De andere bleef niet op zijn plaats zitten. Sylvie raapte al haar moed bijeen en gaf zich op voor onze shoot. Een goed zittende sportbeha, eindelijk!

“Voor het eerst sinds mijn amputaties heb ik een sportbeha die goed zit. Ondanks mijn kleine cup, had ik vaak pijn aan de tussenribspieren net onder mijn oksels. Door de stevigheid van mijn nieuwe sportbeha is dat verleden tijd.”

Maar die sportbeha was niet het enige waar het Sylvie om te doen was. Ze wou haar lichaam na een lang proces van borstamputaties en reconstructies opnieuw leren omarmen. Zichzelf blootgeven, figuurlijk dan wel. Voor onze lens. En dat deed ze – naar onze bescheiden mening – met verve. Wat een vrouw.

“Sporten na een borstamputatie? Het kan, als je je maar goed laat bijstaan. En dat wilde ik tonen aan de wereld.”

Testimonials_1080x1080 Sylvie zonder quote
Testimonials_1080x1080 Ellen zonder quote

Ellen is sinds een dik jaar terug aan het sporten. Iets waar de jongere Ellen niet altijd voor stond te springen. En daar zaten haar borsten voor iets tussen.

“Ik heb altijd een haat-liefdeverhouding gehad met mijn borsten. LO in het middelbaar was een ramp. Ik had al een C of D-cup, maar niemand had me ooit verteld dat je sportbeha’s kon aandoen.”

Nu is dat gelukkig anders. Een goede sportbeha is even belangrijk als de juiste loopschoenen, daar is ze van overtuigd. Zonder die twee wordt er niet gelopen. Want ze blijft graag overal blessurevrij. Hoewel ze ondertussen een goed idee heeft van het type sportbeha dat haar het beste zit, kwamen de tips van onze adviseurs toch nog van pas.

“Dat er een verschil is tussen je gewone behamaat of die van je sportbeha, wist ik niet. Ik had er ook nooit bij stilgestaan om mijn sportbeha te passen in de ruimste stand. Zo kan je nog altijd smaller gaan als dat nodig is.”

Ellen kreeg net als de andere vrouwen een sportbeha aangemeten. En die heeft ze ondertussen ook uitgetest.

“Omdat mijn sportbeha zo comfortabel zit, had ik schrik dat hij onvoldoende steun zou geven tijdens het lopen. Maar hij ondersteunt supergoed! Mijn borsten worden niet platgedrukt en ze behouden hun natuurlijke vorm. Het is een boost voor mijn zelfvertrouwen.”

Laura werkte in 2020 haar eerste ultraloop af. 78 km om precies te zijn. Bij zo’n onderneming is er geen discussie: die sportbeha moet goed zitten. Zij was dus al langer overtuigd van het belang van een sportbeha die de juiste ondersteuning biedt. Dat diezelfde sportbeha na 200 wasbeurten ook aan vervanging toe is, was wel nieuw voor haar. Het was niet het enige dat ze oppikte van de opmeet- en passessie die voorafging aan de shoot.

“Dat je borsten ook 6 km afleggen tijdens een marathon, was nieuwe info voor mij. Best een pittige afstand, als je weet dat een borst geen spier is en alle weefsel dat los rekt, niet terug groeit. Er goed zorg voor dragen, is noodzakelijk.”

Ook nu er een eerste kindje onderweg is, blijft Laura zorg dragen voor haar lichaam. En haar borsten. Iets wat wij alleen maar heel hard aanmoedigen.

“Elk lichaam is een goede sportbeha waard, ongeacht hoe het eruitziet. Ik ben zwanger momenteel. En daar komt een lichaam – én borsten – bij kijken dat niet helemaal als mezelf aanvoelt. Wat mij wel altijd mezelf doet voelen, is sporten. Maar op 10 weken in mijn zwangerschap pasten mijn sportbeha’s niet meer. Dus ben ik naar Runners’ lab gesneld, want ik vind een goede en nauwe ondersteuning van mijn borsten superbelangrijk. Ik hoop ze nog lang dicht bij mij te houden.”

De juiste sportbeha vinden, hoe begin je daaraan? Louise wist nooit goed hoe ze die zoektocht moest aanpakken.

“Ik wist mijn maat niet. Ik had ook geen idee welk model voor mij het beste zou zijn. De meeste van mijn huidige sportbeha’s kocht ik dan ook in een gewone kledingwinkel. Of ik kreeg ze van een vriendin voor wie ze te klein waren. Bij sommige had ik last van de naden die schuurden tegen mijn borstkas.”

Ondersteunen? Ja. Schuren? Nee, dat is niet wat een goede sportbeha hoort te doen. Ok, met een groep dames die ze niet kende voor de camera staan, was niet iets dat ze vaak deed. Maar uit die comfortzone stappen, dat zag ze wel zitten. En dus reageerde Louise vol enthousiasme op onze oproep. Wat zij zoal oppikte tijdens haar opmeetsessie?

“Alle voorgestelde beha’s zaten vrij goed. Het belangrijkste dat ik heb bijgeleerd? Ik weet eindelijk mijn juiste sportbehamaat.”

Of haar nieuwe sportbeha beter zit dan haar oude? Het is bijna een retorische vraag, maar we stelden ze toch.

“Ik heb mijn nieuwe sportbeha al meteen uitgetest! Hij zat erg goed. Het grootste verschil? Hij voelt veel steviger aan zonder beklemmend te zijn.”

Ook Sandra had het effect van een goede sportbeha al aan den lijve ondervonden. Toen ze door haar medicatie enkele kilo’s was bijgekomen besloot ze te starten met wandelen. Wandelen werd lopen. En haar gewone beha werd een sportbeha.

“Vroeger sportte ik met een gewone beha, maar toen er wat kilo’s bij kwamen door de medicatie was dat geen optie meer. Dus heb ik me een sportbeha aangeschaft. Wat een verschil!”

Ze zweert bij een goede sportbeha, ongeacht hoeveel ze weegt. Zelfs nu ze opnieuw 11 kilo vermagerd is en haar borsten terug wat kleiner zijn. Die nieuwe sportbeha kwam dan ook van pas. En die hebben onze adviseurs haar met plezier aangemeten. Of ze er blij met is? We hebben zo’n flauw vermoeden van wel.

“Ik was toe aan een nieuwe sportbeha. Ik ben er speciaal voor van Gent naar Antwerpen gereden! En het was zeker de moeite waard!! Bedankt voor de mooie foto’s!! En de leuke ervaring! Top!! Niks dan lachende gezichten!”

Testimonials_1080x1080 Lizi zonder quote

Lizi loopt vlotjes enkele keren per week. Mét de juiste loopschoenen, want die zijn superbelangrijk. Dat wist ze al langer. Maar dat ook je sportbeha daarin ook een belangrijke rol speelt, daar stond ze nooit eerder bij stil. Na haar persoonlijke opmeetsessie bij onze adviseurs ging ze dan ook naar huis met een goed zittende sportbeha én een boel extra kennis over het positieve effect ervan op je lichaam en je sportieve prestaties.

“Dit was heel erg leerrijk voor mij. Ik had er nooit eerder bij stilgestaan hoe belangrijk een sportbeha is bij het sporten.”

Enkele weken later stelden we haar deze vraag: ‘En Lizi, wat denk je ervan? Heb je je sportbeha al kunnen uittesten? Wat was je eerste ervaring?’

Dit was haar antwoord. “Mijn sportbeha zit heel comfortabel en biedt de nodige ondersteuning. Ik draag deze voortaan elke keer bij mijn loopjes.”

Ook overtuigd? Laat je adviseren

Boek een afspraak in voor sportbeha-advies of kom langs in onze winkels wanneer het jou uitkomt.

PLAN EEN AFSPRAAK
IK KEN MIJN MAAT

Komt aan bod in deel 1

In dit tweede deel lieten we onze ervaringsdeskundigen aan het woord. Waarom een goede sportbeha zo belangrijk is en op wat je moet letten bij het passen, kwamen aan bod in het eerste deel. Heb je nog vragen? Scrol dan zeker even door naar onze FAQ’s onderaan in deel één. Het antwoord niet gevonden? Kom langs in één van onze vijf winkels of leg ze voor aan één van onze adviseurs via de WhatsApp Live Chat (+32 479 05 65 99).

runnerslab-sportbehamaand-4