Skip to main content

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

5 grootsteden, 36 maanden

In 36 maanden tijd de halve marathon in Lissabon, Praag, Copenhagen, Cardiff en Valencia lopen, het is een beknopte samenvatting van de ‘SuperHalfs’. Zeg maar het toegankelijkere en volledig Europese broertje van de zes World Marathon Majors.

Het is geen schande als je nog nooit eerder van de ‘SuperHalfs’ hebt gehoord. Hoewel het concept al sinds 2019 in de pijplijn zit, is het pas in april 2022 – je kan je de reden van het uitstel wel inbeelden – echt in werking getreden.

De kracht van doelen stellen

Tom Schippers, operationeel directeur bij Runners’ lab, wierp het 5-ledige event een eerste keer bij ons op. Hij putte er motivatie uit om meer te lopen.

“Ik wil ze alle vijf afgaan.”

“Ik heb een doel nodig om structureel te sporten”, vertelde Tom. Anders ga ik misschien één keer in de week lopen, zeker niet meer dan dat. Daarom nam ik mij in januari 2022 voor om te trainen voor een halve marathon. Als ex-sprinter en tennisspeler leek me dat een mooie uitdaging.”

Tom volgde twee Keep on Running-schema’s van 15 weken en stond op 23 oktober aan de start van de halve marathon van Valencia. Na 1u37:49 mocht hij zichzelf een halve marathonloper noemen. Of zijn loopschoenen na het afvinken van zijn doel het daglicht nog zagen?

“Sowieso. In Valencia maakte ik kennis met de ‘SuperHalfs’. Dat concept sprak me zo aan dat ik meteen van de vier andere halve marathons een doel maakte. Ik wil ze allemaal afgaan.”

Waarom de ‘SuperHalfs’ een plaats op jouw bucketlist verdienen

De komende twee jaar weet Tom dus waarom hij zich in het zweet werkt. Ben jij nog op zoek naar een sportief doel om motivatie uit te putten? Dan vormen deze ‘SuperHalfs’ een mooie uitdaging. En wel hierom:

“Een halve marathon is in veel opzichten een toegankelijke afstand”, verklaarde Tom zijn keuze. “Je trainingen duren nooit erg lang waardoor ze meestal eenvoudig in te plannen zijn. Ik trainde drie keer per week en had zo ruimte om te schuiven als het een dag niet uitkwam. Door de flexibiliteit voelde het nooit als een verplichting. Dat zou ik met marathontrainingen waarschijnlijk anders ervaren.”

superhalfs_news_2

“Een halve marathon is in veel opzichten een toegankelijke afstand. Je kan flexibel omgaan met de trainingen.”

“Er heerst bij velen een tendens dat het altijd verder moet. Als ex-sprinter wil ik vooral sneller lopen. Met de snelle parcours van de ‘SuperHalfs’ volgen er nog genoeg kansen. Het huidige wereldrecord bij de mannen werd in Lissabon gelopen, dat van de vrouwen in Valencia. Ook de andere steden waren in het verleden al goed voor Europese en wereldrecords. Dat ik er nadien nog een leuke citytrip aan kan koppelen, is natuurlijk mooi meegenomen.”

“Last but not least ontvang je net als bij de World Marathon Majors een speciale medaille als je ze alle vijf binnen de vooropgestelde termijn finisht. Dit kan voor sommigen ook een motivatie zijn.”

Voorlopig staat er nog geen enkele Belg in de Hall of Fame, dus als je snel bent…